Víte, kolik procent alkoholu mělo pivo dříve a dnes?
Online kalkulačku pro výpočet procent alkoholu v pivu dnes nijak zvlášť nepotřebujete. Všude se dočtete, že zatímco desetistupňové pivo obsahuje okolo 3,5 – 4,3 % alkoholu, dvanáctistupňové pivo obsahuje 4,5 – 5 % alkoholu. Dříve tomu však takhle nebylo. Procenta alkoholu v pivu výrazně vzrostla. Mohou za to hlavně modernější technologie výroby piva, které umožňují lepší kvašení sladu.
Víte, že dříve měla desítka jen 2,9 % alkoholu?
Ještě na počátku devadesátých let vařily pivovary mnohem slabší pivo. Desetistupňové pivo běžně obsahovalo jen kolem 2,9 % alkoholu a dvanáctistupňové pivo se s obsahem alkoholu vyšplhalo maximálně na 3,9 %. Může za to míra prokvašení pivního extraktu. Cukr v něm dostatečně neprokvasil a tudíž bylo pivo mnohem slabší. Taková piva byla více hutná a dokázala i zasytit. Podobný proces „nedokvašení” nastává i u burčáku, který má až o polovinu méně alkoholu než běžné víno.
Časem však konzumenti chtěli pivo s delší trvanlivostí, odfiltrované. Díky tomu a skutečnosti, že se zlepšily i technologie pivovarů, se začala rodit piva s vyšším obsahem alkoholu.
Stupňovitost piva neurčuje procenta alkoholu
Někteří lidé si pořád myslí, že stupňovitost piva určuje obsah alkoholu. Podle těchto „výpočtů” by ale vycházelo, že 12° pivo má 12 % alkoholu, což odpovídá spíše vínu. Stupňovitost piva závisí na množství extraktu v mladině. 10°pivo tedy obsahuje 10 % zkvasitelného extraktu v mladině.
Piva s obsahem alkoholu vyšším než 50 %
Jen tak pro zajímavost víte, že i s jedním pivem se dnes lze opít do němoty? Třeba s pivem s názvem „Snake Venom” od skotského pivovaru, které obsahuje, a to se podržte, 67,5 % alkoholu. Zdlouhavý výpočet procent zde není potřeba k tomu, abyste věděli, že po tomto pivu se domů po svých asi nedostanete.
100% návrat domů vám ani naše online kalkulačka pro výpočet procent nespočítá, pokud si hodláte připít nizozemským pivem „Start the future” s neuvěřitelným obsahem alkoholu 60 %.